Poort van het Vechtdal en Zwolle
Vanuit het programma Ruimte voor de Vecht is het project Poort van het Vechtdal en Zwolle ontstaan. Het idee was om een landmark te maken langs de A28 bij de kruising met de Vecht. Na een selectieprocedure is het schetsontwerp van kunstenaar Giny Vos uitgekozen om verder uit te werken. Haar definitieve ontwerp is goedgekeurd door de Stuurgroep die over het project gaat. De voorbereidingen en de bouw van dit grote kunstwerk zijn een enorme klus. Het is een knap staaltje vakmanschap en ingenieurswerk.
Het verhaal van De Feniks
De mythe van de Feniks is een verhaal van licht, energie, natuur en vernieuwing. Van afscheid nemen van het oude, om het voort te kunnen zetten in iets nieuws. Het herstel van de natuurlijke loop van de Vecht en van de natuur daarnaast is daar een voorbeeld van. Maar ook de klimaatmaatregelen en energietransitie die zowel in Zwolle als in het Vechtdal worden opgepakt. De oude energiebronnen uit de aarde raken uitgeput. De zon brengt nieuwe mogelijkheden om energie te winnen. Net zoals de Feniks, de vuurvogel met zijn blinkende veren van rood, goud en purper die tot de zon zingt en van de zon het eeuwige leven krijgt. Die eens in de 500 jaar, als hij verouderd is een nest bouwt waarin hij verbrandt om uit zijn eigen as te herrijzen.
De Feniks staat voor kunstenaar Giny Vos voor de onvoorstelbare kracht en het herstellende vermogen van de natuur, onder invloed van het licht van de zon. Het kunstwerk tekent zich met krachtige lijnen af in het landschap. De vuurvogel keert zich zuidwaarts. Zo volgt zij de zon in zijn baan aan de hemel, en kijkt uit over de stad Zwolle en het Vechtdal. Het Japans titanium op het kunstwerk heeft vlammende kleuren in het licht van de zon. Ook ’s nachts zal de Feniks spelen met het licht uit de omgeving, maar dat zal rustig ogen en een verstilder beeld opleveren. Iedere dag komt zij, onder invloed van de zon, opnieuw tot leven.