ZWOLLE - In een klas van 30 leerlingen zitten gemiddeld 6 kinderen die thuis helpen zorgen voor een ziek of beperkt gezinslid. Doordat zij naast school druk zijn met hun thuissituatie, is er meer kans op overbelasting. Door bewustwording te creëren bij leerkrachten in het basisonderwijs over hoe het is om als kind voor iemand te zorgen, wil Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) ervoor zorgen dat zowel leraren als kinderen en ouders eerder de weg naar ondersteuning weten te vinden en zo te voorkomen dat jonge mantelzorgers overbelast raken.
Wanneer je als kind opgroeit met extra zorg voor iemand in het gezin, is er minder tijd voor jezelf en voor vrienden, sport of huiswerk. Ook kan een kind dat belast is met de zorg voor een ander zich soms minder goed concentreren in de klas of worden de prestaties minder. 'Dat wil Steunpunt Mantelzorg voorkomen en leerkrachten spelen daarbij een belangrijke rol', zegt Rosa Kreiter van Steunpunt Mantelzorg, gespecialiseerd in jonge mantelzorgers. '40 intern begeleiders van Zwolse basisscholen hebben de e-learning ontvangen. Zij gaan de kennis delen met de leerkrachten van hun scholen. Een goed begin in de bewustwording die we nastreven.'
Zwaardere zorg voorkomen
'Hoe herken je een leerling met mantelzorgtaken? Hoe start je het gesprek? En wat kan Steunpunt Mantelzorg doen om het kind te ondersteunen? Leerkrachten die dit weten, kunnen een jonge mantelzorger helpen en zo problematiek of zwaardere zorg voorkomen', zegt Rosa. 'Daarom hebben we afgelopen jaar veel tijd en energie gestoken in het ontwikkelen van een e-learning over jong & mantelzorg, speciaal voor leerkrachten in het basisonderwijs'. Hierbij kreeg het steunpunt hulp van Flipped, een bureau dat is gespecialiseerd in het maken van e-learnings. 'Met de e-learning 'Jong & mantelzorg' ontdekken leerkrachten in één uur tijd van alles over kinderen die voor een naaste zorgen. Het is een laagdrempelige online cursus met video's, meerkeuzevragen, stellingen, tips én handige info over ondersteuning voor kinderen die mantelzorg geven in Zwolle.'
Ontwikkeld met jonge mantelzorgers
In de e-learning komen vijf thema's aan bod, waaronder het herkennen van een leerling met mantelzorgtaken, wat is mantelzorg nu eigenlijk en hoe ondersteun je zo'n leerling. De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met MantelzorgNL, Flipped én jonge Zwolse mantelzorgers. Zij gaven aan wat leerkrachten over hen moeten weten om hen te kunnen helpen. Zo zegt een van de jonge mantelzorgers: 'Ik vind het fijn als de leerkracht weet wat er thuis aan de hand is. En af en toe vraagt aan mij hoe het gaat, niet waar iedereen bij is maar als we even alleen zijn'. Steunpunt Mantelzorg maakt een start met leerkrachten in het basisonderwijs, maar heeft uiteindelijk ook het doel een e-learning voor leerkrachten in het voortgezet onderwijs op te zetten.
Aanvragen en ondersteuning
Voor meer informatie over het aanvragen van de e-learning, maar ook over gastlessen en voorlichting voor scholen en bedrijven kijk op www.zwolledoet.nl/voorlichting.