OVERIJSSEL - Rijkswaterstaat heeft samen met de betrokken instanties besloten om het Twentekanaal door te spoelen in verband met de verhoogde concentratie HCH (Hexachloorcyclohexaan). In het Twentekanaal zijn eerder dit jaar verhoogde concentraties HCH gemeten, die met het doorspoelen worden verdund. Het Twentekanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Oost-Nederland.

Twentekanaal cruciaal voor waterbehoefte

Het Twentekanaal is cruciaal voor de waterhuishouding van Oost-Nederland. Om het watersysteem in drogere perioden op peil te houden, kunnen de waterschappen op een aantal locaties water inlaten vanuit het Twentekanaal. Hiermee komt water beschikbaar voor natuur en landbouw, de drinkwatervoorziening, stedelijk gebied en wordt schade voorkomen aan de dijken, watergangen en gebouwen. Drinkwaterbedrijf Vitens pompt geen oppervlaktewater direct op uit het Twentekanaal voor de drinkwatervoorziening. Iedereen in de regio kan dus schoon en gezond drinkwater blijven gebruiken.

Warme zomer, minder regen

De inlaten langs het Twentekanaal zijn nu nog gesloten, omdat er voldoende water is gevallen in de afgelopen periode. De verwachting voor de komende weken is dat het warmer wordt en het minder vaak regent, waardoor de watervraag in het gebied achter de inlaten toeneemt. De natuur, landbouw en de drinkwaterwinning zijn afhankelijk van schoon water, wat op dit moment vanuit het Twentekanaal onvoldoende is. Rijkswaterstaat zet zich als beheerder van de Twentekanalen in om water te leveren dat voldoet aan de waterkwaliteitsnormen. Het onderzoek naar de oorzaak van de verhoogde concentratie HCH loopt nog. Pas als de oorzaak is achterhaald kan dit worden aangepakt. Om dit groeiseizoen zoveel mogelijk aan de watervraag te kunnen voldoen, hebben Rijkswaterstaat en de betrokken instanties besloten om het Twentekanaal eenmalig door te spoelen.

Doorspoelen verdunt HCH-concentratie

Bij het doorspoelen zal de verontreiniging in concentratie afnemen in het Twentekanaal en richting IJsselmeer steeds verder verdunnen. Zodra het water in het Twentekanaal weer voldoet aan de oppervlaktewaterkwaliteitsnorm kunnen de inlaten zonder risico worden geopend. Het doorspoelen duurt ongeveer twee tot drie weken. Via gemaal Eefde wordt water uit de IJssel omhoog gepompt. Vervolgens stroomt het water via Delden-Almelo-Kanaal Almelo De Haandrik-Vecht- Zwarte Water naar het IJsselmeer. Inwoners en de scheepvaart ondervinden geen overlast van het doorspoelen.

Concentraties HCH in het Twentekanaal

In het Twentekanaal tussen sluis Delden en sluis Hengelo zijn eerder dit jaar verhoogde concentraties HCH gemeten. HCH komt in lagere concentraties al langer voor in het Twentekanaal vanwege bekende bodemverontreinigingen. Er is nu echter sprake van een verhoogde concentratie. De verontreinigingen bereiken het Twentekanaal via het grondwater. HCH is ontstaan tijdens de productie van Lindaan. Lindaan is een bestrijdingsmiddel dat van 1948 tot 1952 is geproduceerd in een voormalige fabriek van Stork-Chemie.

Samenwerking

Rijkswaterstaat, Gemeente Hengelo, de waterschappen Vechtstromen, Rijn en IJssel, Drents Overijsselse Delta, drinkwaterbedrijf Vitens en provincie Overijssel trekken samen op. De inschatting is dat het Twentekanaal gedurende twee tot drie weken wordt doorgespoeld. De monitoringsgegevens zullen uitwijzen of het water na die tijd schoon genoeg is. De inlaten worden pas geopend wanneer de waterkwaliteit voldoende is.