ZWOLLE - Paul Guldeman, wethouder duurzame economie in Zwolle, proefde vandaag als eerste ‘Broodje Zwolle’, een nieuw streekproduct dat volledig is samengesteld met ingrediënten uit de regio. Dit broodje is een mooi voorbeeld van de korte voedselketen, waarbij lokale producten direct van de boer naar de consument gaan, met minder schakels en een kleinere ecologische voetafdruk.
Dit duurzame broodje is ontwikkeld in samenwerking met studenten van Cibap vakschool voor vormgeving en Windesheim. De Buurman stelde een concreet vraagstuk: ontwikkel een duurzaam broodje én een bijpassende circulaire verpakking. Tijdens Changemakers 2025 werkten de studenten drie dagen lang in de Makersfabriek bij BREiNN aan het concept.
Het resultaat is een ambachtelijk broodje van Bakkerij van der Most, belegd met een biologische gehaktbal van Nieske’s Erf uit Raalte, verse sla, tomaat en komkommer van Tomaten van den Belt en Gebroeders Vahl uit IJsselmuiden. De smaak wordt verrijkt met Zwolsche aioli en mosterd van De Huppe en De Wijndragers uit Zwolle. Naast het broodje ontwierpen de studenten een circulaire verpakking die perfect aansluit bij de duurzame visie van het project.
Het Broodje Zwolle is verkrijgbaar in de VersLokalen van De Buurman.