ZWOLLE - Het zwemmen in de omgeving van de Twistvlietbrug is erg gevaarlijk. Scheepvaartverkeer en een sterke stroming maken het zwemmen op deze plek langs het Zwarte Water onveilig. Er geldt dan ook een zwemverbod. Ondanks dit verbod wordt er op warme zomerdagen toch nog vaak gezwommen en wordt de brug gebruikt als klimattractie om vanaf te springen. De gemeente Zwolle en politie IJsselland houden om die reden deze zomer extra toezicht houden, en handhaven op het zwemverbod bij de Twistvlietbrug.Overtreders riskeren een boete van 150 euro.


Wijkwethouder Monique Schuttenbeld: ‘We zien al jaren dat er ondanks waarschuwingen toch volop wordt gezwommen op plaatsen waar dit gevaarlijk is, zoals bij sluizen, bruggen en veerponten. Vooral de Twistvlietbrug over het Zwarte Water is een geliefde plek voor met name jongeren. Mijn dringende oproep: zoek een andere plek! Het zwemverbod is er niet voor niets. Het is gewoon hartstikke gevaarlijk om van de brug te springen en te gaan zwemmen. Maak gebruik van alle andere mooie plekken in en rondom Zwolle om verkoeling te zoeken tijdens warme dagen, die zijn er genoeg.’

Gevaarlijke situaties
In het Zwarte Water varen veel vrachtschepen en plezierbootjes. Door de onderstroom kan men onder het schip gezogen worden. Ook heeft de schipper nauwelijks zicht op een zwemmer in de buurt van het schip. Zeker rondom de Twistvlietbrug is de situatie op het water erg onoverzichtelijk. Een schip kan niet zomaar uitwijken of vaart minderen en plezierbootjes gaan vaak hard en worden niet altijd bestuurd door ervaren personen.

De stroming en draaikolken in rivieren zijn vaak zo sterk dat er niet tegenop te zwemmen is. Dit geldt ook voor de randen van de rivier waarvan bewoners denken dat het wel veilig is.

Het springen vanaf een brug brengt extra risico’s mee, zo kan een sprong hard aankomen omdat die hoger is dan velen denken. Het risico op een klaplong of botbreuken is aanwezig. Daarnaast ligt er van alles op de bodem dat je niet kunt zien, ook hier kun je je ernstig aan verwonden.

Waarschuwing
In de omgeving van de Twistvlietbrug hangen borden waarop te zien is dat het verboden is om te zwemmen en wat de gevaren zijn. Handhaver Tom van der Lugt: ‘We gaan op mooie zomerse dagen regelmatig controleren. We snappen dat het een aantrekkelijke locatie is om op een warme dag verkoeling te zoeken, maar dit is daarvoor echt geen geschikte plek. Veel te gevaarlijk.’

Wijkagent Ronald Bakker: ‘Kinderen zien het gevaar niet en vinden het een uitdaging om aan vrienden te laten zien dat je van een grote hoogte durft te springen. Niet alle ouders weten waar hun kind zwemt, zijn daar zelf vaak niet bekend en weten ook niet altijd dat het onveilig is. Ouders doen er goed aan hun kinderen te vragen waar zij zwemmen en te bespreken waarom zwemmen in rivieren en springen van bruggen gevaarlijk is. De flyer geeft goede aanwijzingen om het gesprek met kinderen te beginnen.’

Verboden gebieden
In Zwolle geldt voor de volgende gebieden een zwemverbod:

  • In de vaargeul van rivieren en kanalen.
  • In de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken van schepen.
  • Bij een brug, sluis, stuw of ballenlijn.
  • In de routes van veerponten.
  • In en rond havens.
  • In snelvaargebieden.
  • Op andere plekken die zijn aangewezen als verboden gebied.

    Veilig zwemmen
    Veilig zwemmen in natuurwater kan in Zwolle in zwemplassen, zoals de Wijthmenerplas en Agnietenplas. Kijk voor meer info over de actuele zwemwaterkwaliteit van de plassen op www.zwemwater.nl. Veilig zwemmen in zwembaden kan in het openluchtbad in Wipstrik, het overdekte zwembad de Vrolijkheid, in Stadshagen in het overdekte bad Bubbels Bewegen en in de drie zwembaden op de campus van Windesheim.