ZWOLLE - ROVA rijdt ‘s ochtends vroeg met de veegwagen en er staan overal afvalbakken, maar dat is toch niet genoeg. Binnenstadbewoners Hannah, Adri en Peter lopen bijna dagelijks een rondje en komen dan met een volle afvalzak thuis. Herman leegt regelmatig een geadopteerde afvalbak wat in deze tijd meerdere keren per dag moet. Barbara beheert een voorraad opruimmateriaal en is een van de bewoners die de maandelijks opruimzaterdag organiseerde in de Binnenstad.


Vanwege de coronamaatregelen gaan de maandelijkse opruimzaterdagen voorlopig niet door. Maar dat weerhoudt deze bewoners er niet van om –soms elke dag- er op uit te gaan met een prikker en een vuilniszak.

Barbara Mensink: “Een keer per maand is sowieso niet voldoende, maar daarmee haalden we vooral het kleine zwerfvuil op dat de veegwagen van ROVA mist.”

Peter van der Starre is een van de bewoners die meedeed aan de opruimzaterdagen: “Zo’n 15 bewoners zitten in de opruimgroep en meestal gingen we met ongeveer zes bewoners op pad. Nu ruimen we coronaproof, alleen of hooguit met zijn tweeën.”

Opruimmateriaal
Van de gemeente krijgen de bewoners prikkers en afvalzakken. Wijkbeheerder Jurrien Stroomberg: “Tegenwoordig ligt de binnenstad vol met verpakkingen van afhaalmaaltijden. We zijn natuurlijk heel blij met deze actieve opruimbewoners, maar het lijkt mij toch een kleine moeite om het afval in de afvalbak te gooien of mee naar huis te nemen.”

Herman Schuitema: “Ik heb samen met de RIBW en hun cliënten een afvalbak geadopteerd bij de Peperbus en leeg die regelmatig. Fijn dat veel mensen hun afval in de afvalbak gooien, maar nu is zelfs dagelijks legen niet meer genoeg.”

Voldoening en plezier
Hannah Smit gaat niet zonder prikstok op pad. “Ik wandel bijna dagelijks. Als ik mijn prikstok vergeten ben erger ik mij. Als ik die bij mij heb dan kijk ik met voldoening achterom.”

Ook Peter ruimt bijna dagelijks het zwerfvuil in zijn buurt op. “Binnen een uur heb ik een vuilniszak vol. Het verbaast mij dat zo veel mensen hun rommel gewoon op straat gooien, terwijl er in de buurt een afvalbak staat.”

Adri de Haan woont dichtbij het Potgietersingelpark. ”Dagelijks komt ROVA met de veegwagen of ruimt handmatig het zwerfvuil op, maar dat is na een mooie lentedag niet genoeg. Ik vind het niet erg om mijn steentje bij te dragen en het is ook gezellig al die mensen die genieten in het park. Maar inderdaad, is het een grote moeite om je eigen rommel op te ruimen?”

Iedereen heeft plezier in het opruimen. Peter: “Voorbijgangers vragen wel eens of wij een taakstraf hebben. Als ze horen dat we dit vrijwillig doen, krijgen we vaak complimentjes.”

De opruimbewoners hopen dat ze snel weer samen op pad kunnen. Barbara: “De maandelijkse opruimactie is heel gezellig. Je leert elkaar wat beter kennen en we drinken daarna samen koffie of een biertje.” Peter: “Ik heb zo veel nieuwe mensen ontmoet met mooie verhalen, over hun werk bijvoorbeeld.”

Meedoen
Adri: “Ik krijg leuke reacties en als ik vertel dat ik het opruimmateriaal van de gemeente krijg, willen zij ook wel meedoen.”

Wijkbeheerder Jurrien Stroomberg: “Als bewoners eenmalig of regelmatig een opruimactie willen organiseren of tijdens hun dagelijkse wandelrondje willen opruimen, dan krijgen ze van mij materiaal.”

Barbara: “Of ze sluiten zich straks weer aan bij onze maandelijkse opruimactie.” Hannah: “Als bewoners van wijken die grenzen aan de Binnenstad ook een opruimgroep willen beginnen, dan wil ik wel meehelpen met opstarten. Laten ze mij maar benaderen."

Wijkpanel
Een deel van de ‘prikkers’ zoals ze zichzelf noemen, zitten in het wijkpanel van de Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle (BBZ). Hier nemen binnenstadbewoners, politie, parkeerbeheer en gemeente aan deel. Het idee voor de opruimzaterdag is in het wijkpanel ontstaan. Barbara: “Samen bekijken we hoe we onze Binnenstad schoner, leefbaarder en vooral leuker kunnen maken. Daar hoort dus een opgeruimde wijk bij. Maar we zijn zeker geen klaagclub. Het samen iets doen, het sociale aspect is minstens zo belangrijk.”