ZWOLLE - Leerlingen van het Thomas a Kempis College helpen de gemeente Zwolle en ROVA de eikenprocessierups te bestrijden. De leerlingen zetten thuis 300 nestkastjes voor koolmezen in elkaar. Koolmezen zijn de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups en helpen zo bij de natuurlijke bestrijding ervan. De gemeente zorgt voor pakketten die de kinderen op school af kunnen halen. Docent Klaas-Jan van de Belt maakt een tutorial voor de leerlingen zodat ze er thuis mee aan de slag kunnen.


De nestkastjes zijn gemaakt van duurzaam Zwols hout. Binthout verzorgt de bouwpakketten. De kastjes worden in elkaar gezet door de leerlingen uit het eerste leerjaar van het Thomas a Kempis College. Als het nestkastje af is, mogen de leerlingen het zelf ophangen in de buurt van eikenbomen. Vervolgens sturen ze een leuke, originele foto naar de docent.

Natuurlijke bestrijding heeft voorkeur
De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. De vogel vindt de rups erg lekker en eet deze op. Door nestkastjes voor koolmezen in de buurt te hangen van eiken, kan de eikenprocessierups op een natuurlijke manier verdrongen worden. De gemeente en ROVA gaan zoveel mogelijk voor bestrijding op een natuurlijke manier. Uit onderzoeken blijkt dat dit over een langere periode de meest duurzame oplossing is. Naast het ophangen van de nestkastjes leggen de gemeente en ROVA ook bloemenvelden aan om de biodiversiteit te vergroten. Met een speciaal bloemenmengsel worden insecten als de sluipwesp aangetrokken. Eén van de andere natuurlijke vijanden van de rups.

Preventief bestrijden
De leerlingen mogen zelf een plek kiezen voor de vogelhuisjes, mits deze natuurlijk in de buurt van een eik is. Vervolgens sturen ze een foto op. De leukste en origineelste foto wint een prijs. Wethouder William Dogger: “Als gemeente kunnen we de eikenprocessierups niet alleen bestrijden. Ik ben daarom erg blij met dit initiatief van het Thomas a Kempis College. Door samen te werken kunnen we de eikenprocessierups op meer plekken op een natuurlijke manier bestrijden en zo overlast van de rups voorkomen. Zo dragen we allemaal bij aan het buitengeluk van onze inwoners. Ik vind het jammer voor de leerlingen dat ze niet samen de nestkastjes in elkaar kunnen zetten in de klas, maar ik ben er van overtuigd dat het project ook op deze manier slaagt. Ik wens ze ontzettend veel succes!”

Mooie samenwerking
Klaas-Jan van de Belt, docent techniek aan het Thomas a Kempis College is blij met de samenwerking: “Met in mijn achterhoofd de gedachte dat wij als school een maatschappelijke functie willen vervullen, ontstond een paar jaar geleden het idee om nestkasten te maken voor de koolmees. Ik heb contact gezocht met de gemeente Zwolle en daaruit ontstond een mooie samenwerking. Vorig jaar hebben we ook al nestkastjes gemaakt met de leerlingen van het Thomas a Kempis college. Dit was zo’n groot succes, dat we het dit jaar graag herhalen.”