ZWOLLE - De herdenking van alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962 heeft dit jaar een ingetogen karakter in verband met de coronacrisis. Evenals op 4 mei is gekozen voor een filmopname op een eerder moment zonder publiek. De korte plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout is vanaf 14 augustus om 20.00 uur terug te zien op www.zwolle.nl/herdenking15augustus2020. De Commissie Herdenking 15 augustus Zwolle, onder voorzitterschap van Jeffrey Satoor de Rootas, hoopt volgend jaar alsnog op 15 augustus met alle belanghebbenden bij de bijzondere gebeurtenissen in Oost-Azië stil te staan.


Satoor de Rootas is ceremoniemeester van de korte plechtigheid die op film is vastgelegd. Burgemeester Peter Snijders en loco-commissaris van de Koning Bert Boerman leggen een krans bij het monument namens het openbaar bestuur, gevolgd door vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen en de Parkschool die het monument heeft geadopteerd. De kransen en bloemen worden aangereikt door enkele Ambassadeurs van de Vrijheid Junior. Trompettist Arjan Kuiperij van Koperensemble Excelsior blaast het signaal Taptoe. Spreker is priester Ton Huitink, pastoor van de samenwerkende parochies H. Norbertus, H. Christoffel en Thomas a Kempis.

Het Indië- en Nieuw-Guinea-monument werd opgericht ter nagedachtenis aan burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw-Guinea (1949-1962). Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking werd 30 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Aanvankelijk bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout.