ZWOLLE - Wethouder Dorrit de Jong opende vandaag de eerste deelscootmobielpool. Dat gebeurde in woonzorgcentrum Fermate in Holtenbroek. Via deze pool kunnen bewoners gebruik maken van een scootmobiel. De pool draagt bij aan het verminderen van het aantal scootmobielen in kleine ruimtes. Dit is belangrijk, want nu blokkeren de vele scootmobielen vaak een veilige doorgang van hulpdiensten. Door een scootmobiel te lenen, besparen bewoners die slecht ter been zijn op een maandelijkse eigen bijdrage. Het gaat om een proefproject dat drie jaar duurt.
Wethouder Dorrit de Jong is enthousiast over het nieuwe initiatief. “Door de toename van het aantal ouderen met een scootmobiel en gebrek aan ruimte om alle scootmobielen te stallen, zijn we op zoek naar creatieve oplossingen”, zegt De Jong. “Veel scootmobielen staan nu een groot deel van de dag of zelfs de hele dag stil. Dat is zonde en leidt tot onveilige situaties in de hal. De scootmobielpool vind ik daarom een goed initiatief, waarbij we efficiënt gebruik maken van scootmobielen. Mensen die een scootmobiel nodig hebben, kunnen eenvoudig, dichtbij en gratis een scootmobiel gebruiken. Ik hoop dat veel inwoners enthousiast worden over de pool en gebruik gaan maken van de deelscootmobielen.”
Een uitkomst
Bij de bewoners van woonzorgcentrum Fermate wordt ook enthousiast gereageerd op de pool. Zo vindt mevrouw Meppelink het “geweldig” dat de pool er is. De geboren en getogen Holtenbroeker geeft aan dat de stad in snel tempo is veranderd en zij deze graag opnieuw wil leren kennen. “Ik ga niet vaak weg, maar als ik richting de stad wil, kan dat gewoon door gemakkelijk via bij tablet een scootmobiel te reserveren”, geeft ze aan.
Ook voor mevrouw Van der Wal biedt de pool een uitkomst: “Ik vind het heel erg fijn om de bossen in te gaan, maar omdat ik slecht ter been ben, gaat dat niet gemakkelijk. Door het gebruik van een scootmobiel kan dit weer. Het is grandioos.”
Voorkomen van onveilige situaties
De pool draagt ook bij aan het voorkomen van onveilige situaties als gevolg van het ‘parkeerprobleem’ dat ontstaat in hallen en andere ruimtes. Het gaat om locaties waar relatief veel mensen met een vervoershulpmiddel wonen op een relatief kleine oppervlakte, zoals flatgebouwen met galerijen en liften. Bij overmatig stallen van hulpmiddelen komt de veiligheid en de doorgang van hulpdiensten in het geding.
Duurzaam zelfstandig blijven
Uit de praktijk blijkt dat veel scootmobielen slechts incidenteel worden gebruikt. Zo ook bij mevrouw Van der Wal. “Ik ben nog niet aan een scootmobiel toe, maar soms is deze heel handig bij het doen van boodschappen of winkelen. Dat is onhandig met de fiets, dan moet ik ergens anders parkeren. Het laatste stuk ter been houd ik niet meer vol.” Inwoners willen graag zelfstandig blijven en houden daardoor hun scootmobiel aan. Zij betalen hier maandelijks een eigen bijdrage voor. Via de scootmobielpool kunnen ze gratis een scootmobiel lenen. Zo behouden zij toch hun zelfstandigheid. Bovendien worden de scootmobielen zo duurzamer gebruikt. “We zijn erg erg blij mee”, stelt Van der Wal.
Gratis instructieles
De gemeente Zwolle zorgt samen met Vereniging van Eigenaren (VVE) en DeltaWonen voor de organisatie van het uitlenen. Voordat geleend kan worden, kan een gratis instructieles worden gevolgd. Meer informatie over de pilot vindt u op www.deelscootzwolle.nl. Want soms is het even wennen om met de scootmobiel overweg te kunnen. “Maar van fouten leer je”, besluit mevrouw Meppelink.