Afgelopen dinsdag werd in Zwolle de reconstructie gefilmd van de laatste uren van het slachtoffer
De uitzendingen van Opsporing Verzocht en Onder de Loep in januari leverden verschillende tips op, die het team heeft uitgelopen. Na aanvullend onderzoek zijn er nieuwe inzichten en aanknopingspunten, waaronder specifieke personen met wie het team graag in contact wil komen.
Sms van de politieOm zoveel mogelijk mensen op de uitzending te wijzen, heeft het rechercheteam besloten een zogenaamde SMS-bom te versturen. ‘We weten grotendeels waar Henk Wolters op 30 en 31 december is geweest. Iedereen die op die dagen ook in die omgeving is geweest, kan iets gehoord of gezien hebben dat van belang is voor het onderzoek en krijgt dus een SMS, met daarin de oproep om morgen naar Opsporing Verzocht te kijken,’ aldus de teamleider van het onderzoek.
Dat de politie een sms stuurt is niet uniek. Door mastgegevens te onderzoeken, kan de politie na toestemming van een officier van justitie opvragen welke telefoons op dezelfde mast aanstraalden als de telefoon van het slachtoffer. Het kan dus zijn dat u een SMS ontvangt, terwijl u heel ergens anders woont of het slachtoffer nooit hebt gezien.
Nieuwe aanknopingspuntenNa maanden onderzoek en het uitlopen van tips die het team kreeg na eerdere uitzendingen van Opsporing Verzocht en Onder de Loep, heeft het team een aantal aanknopingspunten waarbij ze de hulp van de kijkers kan gebruiken.
- Op 30 december, de dag voor de moord, is er vermoedelijk rond 18.00 uur een verkeersconflict geweest tussen Wolters en een man op een fiets. Wolters zou hierbij in zijn grijze Opel Agila hebben gezeten. Het conflict zou in de omgeving van de Kamperstraat, de Korte Kamperstraat, de Halve Maanstraat of de Ossenmarkt hebben afgespeeld. Van de man is geen signalement bekend, behalve dat hij een donkere huidskleur heeft.
- Op 31 december zijn er rond 19.50 uur – zo’n half uur voor de moord - knallen gehoord in de omgeving van de Veemarkt. Hier is onderzoek naar gedaan, maar het team kan niet vaststellen of het wapenschoten zijn of vuurwerk. Het geluid wordt in de uitzending afgespeeld, in de hoop dat iemand weet wat voor geluid het is of wie of wat het veroorzaakte.
- Op 31 december is er kort na de dood van het slachtoffer een man gezien in de tunnel die de PD verbindt met de wijk Kamperpoort. De man droeg een gewatteerde, donkere jas en had een capuchon op. Hij kan belangrijk zijn in het onderzoek, dus het team komt graag met hem in contact.
‘Dit is een onderzoek waarvan we denken dat er mensen zijn die meer weten’, zegt de teamleider. ‘We willen dit heel graag oplossen. Er is in het wilde weg geschoten midden in een woonwijk. Het is een wonder dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. Als iemand meer weet, neem dan alstublieft contact op, desnoods anoniem of vertrouwelijk.’ Vorige week werd bekend dat er een beloning van €15.000 is uitgeloofd voor de gouden tip. ‘Hopelijk motiveert dat mensen om toch informatie te delen.’
Vertrouwelijk praten of anoniem meldenHet team begrijpt dat het een behoorlijke drempel kan zijn om over dit soort zaken met de politie te praten. Het slachtoffer werd verdacht van betrokkenheid bij zware criminele activiteiten. Wie informatie heeft en dit met de politie wil delen, kan dat ook vertrouwelijk doen door te bellen met Team Criminele Inlichtingen (TCI). Als enige afdeling van de politie mag deze afdeling de gegevens van de bron voor diens veiligheid afschermen. Uw gegevens worden alleen bekend bij het TCI en niet verder intern of in het dossier gedeeld. TCI is bereikbaar op 079 - 345 89 99.
Volledig anoniem melden is ook mogelijk. Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie - en dus geen onderdeel van de politie - die niet naar uw gegevens vraagt en uw telefoonnummer niet kan zien. Alleen als uw informatie niet naar u te herleiden valt, wordt uw tip doorgegeven aan de politie, zonder dat uw gegevens ooit bekend worden. MMA is bereikbaar op 0800-7000. U kunt ook volledig anoniem digitaal tippen via www.meldmisdaadanoniem.nl