ZWOLLE - Op donderdag 18 maart 2021 moesten twee 17-jarigen zich verantwoorden bij de rechter. Ze liepen tegen de lamp na een onderzoek door de politie. Die startte een onderzoek na een aangifte van oplichting via Marktplaats. Het resultaat bleek een heel web van misleiding, bedrog met als gevolg gevangenisstraf.

Twee 17-jarigen uit Zwolle horen forse uitspraak van de rechter. De rechter besliste tot een straf respectievelijk 300 dagen jeugddetentie waarvan 162 dagen voorwaardelijk en 300 dagen waarvan 117 dagen voorwaardelijk. Daarnaast kreeg de één een werkstraf van 80 uur en de ander een werkstraf van 40 uur opgelegd. Ook moeten ze het geld terugbetalen aan de slachtoffers van de aangiften die die de twee ten laste waren gelegd en die zich hadden gevoegd in dit proces.


Op 4 januari 2020 komt een 51-jarige man uit Harderberg aan het bureau voor het doen van aangifte. Hij is slachtoffer van online oplichting. De man had gereageerd op een advertentie via Marktplaats. Hij was op zoek naar een jas en met iemand met de accountnaam “Sabrina” (fictief) kwam het tot een koop. De jas zou worden opgestuurd en de betaling zoals zo vaak vooraf geschieden.
Wil je het gesprek met me op WhatsApp voortzetten?

Sabrina gaf aan het contact verder voort te willen zetten buiten het berichtensysteem van het marktplaatsplatform. Het gesprek zet zich voort op WhatsApp. Sabrina was in het verleden al eens opgelicht en vroeg eerst of de koper 3 cent wilde overmaken. Op die wijze maken mensen zich dan via een bankrekening aan elkaar bekend. Dat geeft vertrouwen. Sabrina stuurt de koper via WhatsApp een zogenoemde betaallink. Als je er op klikt dat kun je via je inloggen met je online gebruikersnaam en wachtwoord van je bank. De koper voert zijn gegevens in, maar het lukt niet. Tot drie keer toe herhaald hij deze actie.
Geld van de rekening afgeboekt

Een paar dagen later ziet hij tot zijn schrik dat er allemaal geldbedragen zijn afgeschreven. Zelfs betaalde rekeningen zijn gestorneerd en teruggestort op zijn rekening. Er zijn honderden euro’s overgeboekt en andere zaken betaald. Dit is goed mis en al snel is duidelijk wat hier gebeurd was.
Rechercheonderzoek ontvouwt een web van misleiding en bedrog

De recherche in Zwolle onderzocht de aangifte en ontspint een geraffineerde werkwijze. Ze volgden de financiële stromen, legde contact met Marktplaats om gebruikersgegevens veilig te stellen. Het sporen leidde naar twee jonge gasten van 17 jaar oud uit Zwolle. Zij werden op 7 en 8 januari aangehouden voor het online oplichten van deze man. Maar dan begint het onderzoek pas. Tijdens de aanhouding worden al tal van goederen in beslag genomen. Op de woonadressen van de twee verdachten wordt onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking gedaan. Daar worden nog tal van onderzoek waardige goederen in beslag genomen. Vooral digitale goederen zoals telefoons zijn van groot belang bij een dergelijk onderzoek. Die telefoons vertellen ons alles.

70 slachtoffers

De betrokkene rechercheurs komen via die weg bij 70 slachtoffers. Een geraamd schadebedrag van 11.000 euro. Voor het benaderen van potentiele slachtoffers werden ongeveer 250 accounts van Marktplaats ingezet. Daar werden ongeveer 950 advertenties op geplaatst om de slachtoffers te lokken. Om het geld weg te sluizen werden soms ook bankrekeningen van geldezels gebruikt. Met als doel om zelf buiten schot te blijven.
Je waant je anoniem als online oplichter

Dit onderzoek illustreert de potentie van online oplichting dat tijdens corona een vlucht nam. Je kunt het thuis doen, niemand die je ziet, easy money en het is niet ingewikkeld. De verleiding lijkt groot. Deze jongens waanden zich onaantastbaar uit het zicht en met hun mobiele telefoon in de hand. Niets is minder waar. Ze zijn nog jong en hebben nog een heel leven voor zich. Voor iedereen die hier een verleidelijk verhaal in ziet. Je bent nooit anoniem. Digitale, financiële sporen en goederen brengen rechercheurs tot de oorsprong. Gooi je eigen glazen niet in! De gevolgen zijn niet cool. Detentie, een werkstraf, geld terugbetalen, een strafblad, geen VOG en minder kansen op de arbeidsmarkt.
Blijf ook als online koper alert en neem de adviezen ter harte

Marktplaats als handelsplaats tussen veel particulieren is een mooi platform. Goederen krijgen een tweede leven. Dat is goed om meerdere redenen. Maar houdt je hoofd erbij. Als je het niet vertrouwd of het is te mooi om waar te zijn? Dan is dat het vaak ook. Daarom helpt Marktplaats je met veilig te handelen. Lees hun adviezen.

https://www.marktplaats.nl/i/help/veilig-en-succesvol/
  • Blijf kritisch
  • Laat contact via Marktplaats Berichten verlopen
  • Weet met wie je handelt
  • Betaal via Betaalverzoeken met iDEAL
  • Maak samen duidelijke afspraken over levering
  • Doe altijd aangifte bij de politie

2020010558 RV