HATTEM/GRONINGEN/KOCKENGEN/OVERBERG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle 5,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 38-jarige man die terechtstaat voor het leiden van een drugsorganisatie. Het OM linkt hem aan synthetische drugslabs in Overberg, Kockengen, Groningen en Hattem. In het lab in Overberg stuitte de politie op 1,5 miljoen xtc-pillen. De man zat tot voor kort vast in België, ook voor betrokkenheid bij een drugslab. Hij is eind 2023 overgeleverd voor zijn Nederlandse strafzaak. Het OM en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt.

In de omvangrijke drugszaak stonden in april vorig jaar al verschillende verdachten uit de criminele organisatie terecht. De verdachte was toen nog gedetineerd in België, maar moet zich nu dus in zijn Nederlandse zaak verantwoorden. Hij heeft geen vaste verblijfplaats in Nederland.

Traantje

De verdachte is in beeld gekomen door ontsleutelde berichten van de cryptocommunicatiedienst Enchrochat. Hij ging schuil achter het account ‘traantje’, dat verwijst naar de tatoeage in zijn gezicht. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket was hij ‘de spin in het web’ binnen de organisatie.

Zo nam hij het initiatief om labs op te doeken en om nieuwe labs op te zetten. Ook sprak hij over het nemen van risico om nog meer geld te verdienen met het ‘draaien’ (van pillen) en hield hij zich bezig met de aanschaf van chemicaliën en ketels voor de productie van synthetische drugs. Daarnaast regelde de man locaties voor de labs, het personeel en ook de daadwerkelijke productie van de drugs behoorde tot zijn takenpakket.

Pillen en amfetamineolie

In het voorjaar van 2020 nam de politie maar liefst 1,5 miljoen Xtc-pillen in beslag, net als 20 liter amfetamineolie. De pillen hebben een geschatte straatwaarde van 4,5 tot 6 miljoen euro. Daarnaast staat de verdachte nog terecht voor het voorhanden hebben van ruim 500 liter amfetamineolie, die in de zomer van 2019 werd gevonden in een lab in Ede. Het bewijs tegen de man komt niet alleen voort uit de ontsleutelde chatberichten, ook is zijn DNA aangetroffen in de labs.


“Verdachte heeft zich lange tijd op meerdere locaties in Nederland beziggehouden met het produceren van grote hoeveelheden synthetische drugs. De verdachte deed dit niet alleen in Nederland, maar ook in België is hij hiervoor veroordeeld. Dat maakt de kans op herhaling groot en een jarenlange gevangenisstraf passend.”

Procesafspraken

De officier van justitie en de verdediging hebben procesafspraken gemaakt. Het OM vindt dat het maken van procesafspraken bijdraagt aan een efficiënte en effectieve afdoening van strafzaken. Afgesproken is dat de officier van justitie de strafeis verlaagt en dat de advocaat zich dan onder meer niet zal verzetten tegen het bewijs of in hoger beroep zal gaan. De rechtbank heeft uiteindelijk het laatste woord en beslist of de overeengekomen celstraf van 5,5 jaar daadwerkelijk wordt opgelegd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.